صنعت خودرو
صنعت خودرو هر روز درگیر چالش ها و پیچیدگی هایی است از گرانی مواد اولیه مورد نیاز صنعت قطعه سازی گرفته تا نحوه قیمت گذاری ها.
در این ماه های پایانی سال ۹۹ هنوز قطعه سازان با مشکلات اولین روز از سال مواجهند. نقدینگی هم مشکل مضاعف این صنعت است.
از سوی دیگر بانک مرکزی نسبت به تخصیص ارز و ثبت سفارش برای واردات مواد اولیه و قطعات نیمه ساخته خودرو همکاری لازم را ندارد و کالاهای وارداتی در گمرک خاک می خورد.
با توجه به این مشکلات متعدد، تولید قطعه در زمان تعیین شده انجام نمی شود و خودروساز هم نمی تواند براساس برنامه ریزی شده تولید انجام دهد.
وزارت صنعت، معدن و تجارت برای ایجاد رقابت در بازار خودرو از رقبای توانمند حمایت می کند و شکستن انحصار در تولید خودرو را مسیری منطقی برای آینده صنعت خودروسازی کشور می داند.
تشکیل کنسرسیومی از قطعه سازان
علیرضا رز م حسینی، وزیر صمت با پیشنهاد تشکیل کنسرسیومی از قطعه سازان برای تولید خودرو قصد دارد برای تولید خودرویی ایمن و با کیفیت و ایجاد رقابت در تولید خودرو نسخه جدیدی بپیچد.
وی در جلسه با قطعه سازان خودرو تاکید کرد: باید تصدی گری دولت در حوزه خودرو کاهش یابد، ایجاد کنسرسیوم خودروسازان و قطعه سازان مسیری برای کاهش هزینه های دولت در حوزه صنعت خودروسازی و نیازمند اصلاحات ساختاری است.
محمد رضا نجفی منش، رئیس انجمن صنایع همگن قطعه سازی اما نظر دیگری دارد و می گوید: هر روز وعده ها و طرح های جدیدی ارائه می شود که متاسفانه هیچ یک از آن ها به وضعیت بحرانی صنعت خودرو کمک نمی کند.
وی افزود: وزیر صمت با پیشنهاد تشکیل کنسرسیومی از قطعه سازان نمی تواند مشکلات این صنعت را کاهش دهد، راه های بهتری برای تقویت صنعت خودرو وجود دارد.
خودروسازی جدید در صنعت خودرو بی نتیجه است
او ادامه داد: در حال حاضر ۴۸ واحد فعال خودروسازی در کشور وجود دارد که از این تعداد حدود ۱۲ واحد خودروساز، خودرو تولید می کنند و خودروسازی جدید با شرایط فعلی کاری زمان بر و بی نتیجه است.
به گفته نجفی منش، صنعت خودروسازی دنیا در حال ادغام و کوچک شدن است در حالی که سیاست های دولتمردان ما فاصله زیادی با این موضوع دارد و برعکس به دنبال افزایش تعداد خودروساز در کشور هستند.
وی تصریح کرد: اگر شرکت های خودروساز مانند ایران خودرو، کرمان خودرو، گروه بهمن، سایپا و سایر خودروسازان را تقویت کنند، رقابت مورد نظر شکل می گیرد و صنعت خودروسازی کشور از بحران خارج می شود.
او افزود: هدف از تجمیع قطعه سازان و تشکیل یک صندوق و سرمایه گذاری بیشتر، باید برای تولید قطعاتی باشد که تاکنون از تولید آن دور بوده اند و با این هدف قطعا می توانند صنعت قطعه سازی و خودروسازی را کامل تر کنند.
قطعه سازان نیاز به تقویت مالی از سوی دولت ندارند
رئیس انجمن صنایع همگن قطعه سازی اظهار داشت: قطعه سازان نیاز به تقویت مالی از سوی دولت ندارند بلکه با تغییر در نحوه قیمت گذاری می توانند شرایط را برای تولید بیشتر و با کیفیت خودرو تغییر دهند.
وی بیان کرد: قیمت گذاری دولت و دخالت آن، کار را برای تولید خودرو با کیفیت در تیراژ بالا سخت تر می کند، اما با پذیرش قوانین بازار اوضاع به نفع تولید کننده و مصرف کننده تغییر می کند.
به گفته نجفی منش بهترین سیاستی که دولت می تواند برای دوام صنعت خودرو داشته باشد، خارج شدن از صنعت خودروسازی کشور است؛ یعنی سهام خود در ایران خودرو و سایپا را واگذار کند و ادامه حرکت این صنعت را به بخش خصوصی واگذار کند.
او تصریح کرد: اصرار دولت برای ماندن در صنعت خودرو و دخالت در تمام امور آن در نهایت موجب می شود که این صنعت از بحران ایجاد شده خلاص نشده و سایر صنایع فعال در این زنجیره نیز تاوان سختی را بپردازند.